Like A Dream
D'Boss!

I want to be a better person for myself and my family, yes live is hard and also unique. I might not be perfect but i want to try to be one. Sometimes, i am a maniac myself. Truth, i am friendly. Talk to me anytime. Love comedy and i don't understand anything about love. Thanks.



Diary Myself Friendship Stuff



Contact me


Facts

No Matter How Difficult And Hard Something Is, I Will Alaways Be Positive And Smile Like An Idiot "Chanyeol"

Followers!


Credits!

Template: Nurul AtiQah
Basecodes: Ainabillah Shafie
Owner & Edited Blog: EXO's Syazwani
Others: β™₯ β™₯ β™₯

FAKTOR-FAKTOR KEDATANGAN ISLAM KE ASIA TENGGARA | CTU151 |






Kesan Pelukan Ibu bapa Kepada Anak

  
Anak umpama permata hati yang begitu disayangi. Biarpun terlalu sayangkan amanah yang diberikan itu, ada kalanya ibu bapa sukar menerima kesilapan yang dilakukan si kecil. Ibu bapa sentiasa mahukan yang terbaik dan sempurna sedangkan anak kecil ini masih perlu banyak belajar daripada kesilapan dilakukan. 
Oleh itu, jangan cepat menghukum sebaliknya berilah sokongan dan teguran dengan cara yang betul jika anak melakukan kesilapan. Tanpa mengira usia, si kecil memerlukan pelukan kasih sayang daripada ayah dan ibu. Jika dilihat dengan mata kasar, memang tidak nampak kesannya, tapi hakikatnya ia memberi satu kuasa magis hebat dimiliki oleh ibu dan ayah.
 Percayalah, segala aura negatif, rasa kemarahan, emosi terganggu si ibu dan ayah juga boleh hilang apabila memeluk si comel kesayangan. Beberapa kesan pelukan ibu bapa kepada anak mereka ialah:

  • IQ ANAK LEBIH HEBAT
Pelukan ialah salah satu bentuk kasih sayang dan sokongan yang ditunjukkan. Berikan anak pelukan setiap hari. Ada kajian yang menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ lebih kuat daripada anak yang jarang dipeluk.

  • MENINGKATKAN KASIH SAYANG
Apabila kita memeluk anak setiap hari terutama pelukan seorang ibu, anak tahu kita menyayangi mereka. Kasih sayang yang dicurahkan melalui pelukan akan terus bercambah.

  • MENGURANGKAN RASA TERTEKAN
Anak akan tahu kita sentiasa menjadi penyokong paling kuat. Anak akan sedar kita sentiasa ada jika dia kurang berjaya. Emosinya akan terbela.

  • MENINGKATKAN KEYAKINAN DIRI
Anak yang menerima pelukan ibu dan ayah akan lebih berkeyakinan dalam sebarang perkara yang ingin dilakukan.

  • MENINGKATKAN HORMON GEMBIRA
Sama seperti orang dewasa, pelukan kasih sayang mampu meningkatkan hormon gembra da;am diri anak. Anak yang gembira akan lebih mudah belajar dan seronok melalui pengalaman baru setiap hari serta kurang meragam.

  • MENGUATKAN SISTEM IMUNISASI
Apabila anak tidak sihat, dia sangat perlukan pelukan kasih sayang daripada ibu dan ayah. Selain makan ubat, pelukan juga mampu menjadi ubat paling mujarab dengan izin Allah.

  • MERANSANG PERKEMBANGAN ANAK
Anak yang selalu dipeluk teruama bayi yang sedang melalui perkembangan pesat akan mudah belajar banyak perkara seperti cepat berjalan, bercakap dan bermacam kebolehan lain.

  • MENGAWAL EMOSI NEGATIF
Biasanya anak yang cukup kasih sayang dan selalu dipeluk akan kurang meragam dan mudah mendengar cakap. Mereka juga lebih positif dan bijak menyesuaikan diri mengikut situasi.

  • TENANG
Pelukan juga boleh membantu anak berasa tenang dan selamat. Ini sekali gus membantu si kecil mendapat tidur yang mencukupi selain kurang meragam.

Anak lebih hebat apabila dipeluk. Kuasa magis dimiliki ibu bapa perlu digunakan ketika zuriat membesar

Semoga info diatas membantu πŸ˜ƒ 

Labels:


Masalah Perut Boroi?

 
 

πŸ”΄MASALAH PEYOT BOOROII ??
.
TERHAD UTK 49 ORG sahaje ❕❕❕
Berat dari 40 ke atas, Nak turun 40 ke bawah
Keutamaan utk LEKAI & WANITA yg hadapi masalh ber4t b4d4n

Cukup limit 49 orang promosi akan ditutup

Akak cuba bantu sampai berjaya.
.
β˜‘AWET muda
β˜‘ MENGAWAL selera mkn
β˜‘ 7x BAKAR lemmak
β˜‘ KECILKAN Pehha dan Pinggangg
β˜‘ TAK PERLU bersenamm
β˜‘ MENCANTIKKAN kulet wajah
.
Jom cuba dan rasai penurunan minggu pertama tanpa berdiet. Nak ORDER ?? 
.
Harga untuk yg whatsapps SAHAJA akan dapat diskaun KHAS dan EXTRA GIFT. 
.
πŸ“ž Whatsapps "LMC OFFER" ke 016 4174790πŸ“ž Whatsapps "LMC OFFER" ke 016 4174790πŸ“ž Whatsapps "LMC OFFER" ke 016 4174790
.
⏩ DLM MASA 48 JAM TIADA RESPOND MKSOD DAH SOLD OUT. JGN MENYESAL ..!

Labels: , ,


Sesuaikan Diri Di Sekolah Baru

  
Soalan: Saya berasa sedih kerana kehilangan kawan disebabkan bertukar ke sekolah baru. Pertukaran sekolah ini adalah yang terbaik untuk perkembangan pelajaran saya kerana bilangan pelajar lebih sedikit berbanding sekolah lama. Namun di sekolah ini, aktiviti kokurikulumnya agak terhad padahal saya sangat aktif ketika di sekolah lama. Selain itu, saya juga kehilangan kawan baik dan selalu keseorangan. Bantulah saya untuk menyesuaikan diri dengan sekolah yang baru imi.

Bertukar sekolah sememangnya menimbulkan perasan yang berbeza terutama dari segi penyesuaian diri dengan persekitaran termasuk sekolah, rakan dan guru. Perasaan ini jika diteliti lebih urang sama dengan pengalaman lalu ketika pertama kali melangkah masuk ke sekolah lama.
Pelbagai perasaan muncul dalam diri bukan sahaja pelajar, tapi ibu bapa sendiri. Perasaan yang wujud ini adalah normal dan dialami hampir semua pelajar baru. Bagaimanapun, perasaan ini boleh menjadi tidak normal jika diikuti dengan emosi negatif dan harapan yang baik tanpa usaha ke arah membiasakan diri dengan suasana baru.
Berikut adalah langkah-langkah yang boleh dilakukan bagi mengatasi masalah ini:
  1. Memahami perasaan sendiri iaitu apakah yang dialami? Perasaan takut atau risau atau sebaliknya? Dengan memahami perasaan sendiri, lebih mudah untuk anda mengambil tindakan sewajarnya dalam mengatasi hal berkenaan. Jika takut, apakah yang membuatkan anda takut? Jika malu dan segan, ketahui juga situasi atau apakah yang membuatkan perasaan itu wujud? Imbau semula keadaan dimana anda bersekolahsebelum ini. Adakah perasaan itu pernah wujud dan bagaimanakah cara menghadapinya. Pemahaman ini mampu memberikan dorongan positif kepada diri anda.
  2. Mengenali persekitaran baru iaitu dengan mengambil tahu segala hal berkaitan sekolah yang baru. Ambil tahu segala kemudahan disediakan, jenis aktiviti yang ada, peluang menceburkan diri dalam persatuan atau kelab dan seumpamanya. Proses memahami persekitaran ini perlu diberikan tempoh yang sesuai. Anda mungkin boleh menetapkan tempoh sebulan paling lama untuk mengenali persekitaran baru.
  3. Berkenalan dengan rakan yang baru secara berperingkat. Sebagai pelajar baru, semestinya rakan itu juga baru. Anda perlu memberi masa dan peluang kepada diri sendiri untuk mengenali rakan lain. Usah terlalu mendesak diri untuk untuk mengenali semua rakan. Berkenalan secara berperingkat supaya anda lebih selesa, tenang dan tidak terdesak. Proses ini boleh dilakukan secara tanpa sedar menerusi komunikasi lisan dan bukan lisan. Bertanya soalan tertentu berkenaan hal persekolahan antara cara mudah untuk membina hubungan dengan orang lain.
  4. Memperkenalkan diri kepada orang lain dan mendekati guru sebagai langkah bersosial yang baik. Hal ini boleh berlaku dengan mengikut proses pembelajaran secara konsisten dan penuh minat. Selain itu, anda juga boleh mengambil peluang berkenalan dengan guru. Hal ini dilihat sebagai langkah proaktif dan dianggap sesuai sebagai pelajar baru.
  5. Usah segan menceritakan pengalaman aktiviti di sekolah lama. Jika perlu dan sesuai, anda boleh memberitahu guru atau rakan yang lain pengalaman anda di sekolah lama. Umpamanya jika aktif dengan kegiatan kokurikulum di sekolah lama, anda seharusnya memberitahu guru perkara itu. Mungkin dengan cara itu, mereka memberi peluang kepada anda membabitkan diri dalam aktiviti berkenaan.
  6. Bulatkan cita-cita dan impian sebenar dalam pelajaran. Hal ini membantu anda untuk kekal bermotivasi dan mengambil langkah sesuai bagi meningkatkan prestasi diri. Anda perlu kekal fokus dan berusaha bagi mencapai cita-cita. Persekolahan yang baru adalah satu tempoh tranformasi yang berlaku dalam diri anda. Jadikanlah ia sebagai ia sebagai pendorong untuk anda kekal hebat dan bermotivasi.
Semoga tip tersebut dapat membantu pejar-pelajar semua πŸ˜‰

Syor tempoh paling lama ialah sebulan untuk kenali persekitaran.πŸ’“

LynaRICH Mineral Coffee Promotion!

 
KEBAIKKAN "GREEN COFFEE" YG WAJIB UOLLS TAHU
.
.
Ramai orang tahu "GREEN COFFEE" byk kebaikkan & manfaatnye,TAPI uolls rasa mesti tak sedap kan? Kadang2 rasa payau terlebih, kadang2 rasa pahitnya. Memang laa banyak kebaikkan, tpi kalau tak sedap , tak ade org nak minum jugak, last2 buat stok hiasan kat dapur aja smpi laa expired. Buang duit je kan?
.
.
Tapi jangan risau, sekarang nie kita dah boleh minum "GREEN COFFEE" yang sedap gilerr sampai tak terkata, bayangkan 1 jug tak cukup untuk sorang. Dah laa banyak kebaikkan,boleh tingkatkan tenaga, boleh stabilkan metabolisme, boleh hilangkan lenguh2 badan dan sakit kaki/lutut/tumit yang paling bestnya boleh kasi K U R U S yg uolls nanti2 kan..
.
.
Mana taknya, kalau dah guna "GREEN COFFEE EXTRACT" dalam tue. Meh sini tinggalkan no fon untuk saya ceritakan rahsia green coffee dengan lebih mendalam lgi yang uolzz patut tahu daripada β€œterseksa” simpa lemoks uolls sampai susah nak buat keje, cri pakaian, cepat penat bile jalan kan? etul tak?
.
.
=====================================
Sape nak "PROMO KASIH SAYANG"???
.
Saya nak bagi FREE tau tuk pengguna baru saya yang daftar jadi AHLI istimewa #lynarichcoffee....Bestkan???
.
STOP! Bukan tu je, uolls juge akan dapat...
 βœ… HARGA DISCOUNT 
 βœ… DAPAT FREE LIMITED GIFT 
 βœ… FREE POSTAGE 
 βœ… DAPAT VOUCHER DISCOUNT LAGI RM15
 βœ… YANG UTAMA DAPAT KEPUASAN tau  πŸ˜ 😍 😍
.
Best kan??
TAPI saya tak dapat bagi semua promosi ni...sebab limited untuk 49 orang terawal sahaje...sape cepat, dia dapat jadi PM saya laju2 tau ke
.
 πŸ”΄016-4174790
 πŸ”΄016-4174790
 πŸ”΄016-4174790
.
Saya buat khas untuk pengguna baru mahupun yg lame yg masih setia dengan #lynarichmineralcoffee..  


Labels: , ,